Zaprosilo za pregled resolucij o internetu – ITU konferenca PP 2014

V Busanu v Južni Koreji poteka zadnji teden konference pooblaščenih predstavnikov ITU 2014 (ITU Plenipotentiary Conference 2014 – PP 2014).

Delegacija je na konferenci zastopala potrjena vladna izhodišča, in sicer, da v okviru politike Vlade RS podpre skupne predloge EU, ki bodo na konferenci usklajeni v okviru koordinacije držav članic EU in predloge konference CEPT, če bodo ti dobili soglasje na EU koordinaciji. Skladno z nacionalno zakonodajo, interesi internetne javnosti v okviru Slovenskega internetnega foruma, pridobljenimi na več SIF posvetih, in glede na strateške usmeritve na področju razvoja interneta, informacijske družbe in elektronskih komunikacij je delegacija med drugimi uveljavljala naslednja stališča:

–         Preoblikovanje upravljanja interneta v resnično večdeležniški model upravljanja mora upoštevati argumente in po možnosti interese vseh držav in ne samo določene skupine. Konsenzualno sprejemanje odločitev o novem modelu je edini možen način za zagotovitev prihodnosti enotnega in odprtega interneta.

–         Nov model upravljanja interneta mora biti usklajen z vsemi deležniki, funkcionalen, vključujoč, transparenten in s pregledno odgovornostjo. Predvsem pa mora omogočiti nadaljnji razvoj interneta, na način, da ohrani inherentne izvorne lastnosti interneta, med njimi najpomembnejšo: nevtralnost interneta.

–         Na konferenci je nujno oblikovanje in zastopanje skupnih evropskih stališč predvsem o upravljanju interneta in glede nujnosti zaščite nevtralnosti interneta. EU naj svoja usklajena stališča predstavi enotno.

–         Skupna EU stališča ne omejujejo zastopanja stališč RS glede nacionalno specifične zakonodajne ureditve nevtralnosti interneta v ZEKom-1.

–         Podpiramo podaljšanje mandata Internet Governance Forum-a za najmanj 10 let.

–         Podpiramo povečanje vloge in spodbujanje delovanja (evropskih) večdeležniških združenj na področju upravljanja interneta.

–         Podpiramo odločitev ZDA o preoblikovanju IANA funkcij. Prehod v novo ureditev mora biti izveden na način, da ne bo povzročil novih nesoglasij in delitev ali celo fragmentacije interneta. Glede nadzora nove ureditve IANA se strinjamo tudi s formalizirano obliko, če se izkaže za najbolj učinkovit model.

–         Bodoče delovanje ICANN mora upoštevati nove okoliščine prilagajanja upravljanja interneta v smeri resnično odprtega, večdeležniškega in pregledno odgovornega modela.

–         Ne podpiramo večje vloge ITU na področju internetnih vsebin niti ne v modelu upravljanja interneta, če bi to presegalo mandat ITU. Podpiramo enakopravno vključevanje ITU v prenovo modela upravljanja interneta, kot enega izmed deležnikov.

Pred podpisom zaključnih dokumentov bo delegacija RS na ITU konferenci upoštevala vladna izhodišča, usmeritve Ministrstva za zunanje zadeve, in usklajena stališča v okviru EU koordinacije in usmeritve Evropske komisije. Predvsem pa bo o internetnih zadevah pridobila mnenja zainteresirane javnosti v okviru Slovenskega internetnega foruma.

Zato v imenu delegacije Republike Slovenije na konferenci pooblaščenih predstavnikov ITU vse zainteresirane prosim za pregled zaključnih verzij resolucij s področja internetnih zadev št. 101, 102, 133 in 180.

Res 101 – Internet protocol-based networks

Res 102 – ITU’s role with regard to international internet policy issues

Res 133 – Role of administrations of member states in the management of internationalized domain names

Res 180 – Facilitating the transition from IPv4 to IPv6

Prosim, če lahko mnenja posredujete na v ta namen odprt SIF forum do 6. 11. 2014, do 12:00 ure.

 

Hvala za sodelovanje in lep pozdrav,

Marjan Turk

vodja delegacije RS na PP 2014

Ta vnos je bil objavljen v Nekategorizirano. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja